Utredning & Behandling För Vuxna

Vid en utredning med frågeställning ADHD/ADD utgår vi alltid från dig och eventuella anhörigas situation. Det är ett samarbete mellan oss i utredningsteamet och dig. Vårt mål är att hitta den bästa förklaringsmodellen för de svårigheter som du befinner dig i men också dina styrkor. Vi vill tillsammans med dig hitta en helhetsbild. Ibland händer det att även andra svårigheter blir synliga. Då utreder vi dem, så att vi gör allt på en gång. Det kan tex handla om dyslexi, dyskalkyli, DLD (språkstörning), AST(autism). Vi kommer att leverera en helhetsbild på din situation med en tydlig återkoppling till dig och eventuellt anhöriga. Du kommer till oss för att få hjälp med de svårigheter du befinner dig i, och oavsett om kriterierna räcker för diagnos eller inte, behöver vi följa upp och hitta vägar så att du kan må bättre. Vi kan erbjuda handledning och utbildning på din arbetsplats. Studerar du erbjuder vi handledning eller utbildning på din utbildningsplats av specialpedagog i skolans elevhälsoteam och med undervisande lärare. Samtalsbehandling/tillfällen erbjuds också av terapeut om det behövs. Vi arbetar också med psykoedukation, att lära känna sin diagnos. Utifrån denna unika helhet behöver du/ni inte stå i kö för nästa utredning som eventuellt kan behövas. Vill ni träffa fler i er situation och dela erfarenheter kan även samtalsgrupper arrangeras. Blir det aktuellt med medicinering sköter utredningsteamets psykiatriker det. Vårt mål är att du ska känna dig trygg hos oss.

Utredningsgång för en korrekt diagnos:

  • Utredningsteamet intervjuar dig
  • Utredningsteamet intervjuar nära anhörig som känt dig genom livet
  • Du svarar på olika skattningsformulär
  • QB-test utförs som är ett digitalt komplement som jämförs med det som framkommit från dina samtal.
  • EKG, vägning, blodtryck och puls mäts samt urinprovstagning görs innan eventuell medicinsk behandling påbörjas
  • Återkoppling på vad som framkommit och eventuell diagnos. Har andra diagnoser framkommit utreds dessa.
  • Samtalsterapi erbjuds vid behov.
  • Eventuell medicinering utprovas.
  • Täta uppföljningar under tiden då utprovning av medicin pågår.
  • Eventuell handledning eller utbildning på din arbetsplats.
  • Obligatoriska (2 st) uppföljningar per år, möte med din läkare, blodtryck, puls och vikt.








Vid en utredning med frågeställning ADHD/ADD utgår vi alltid från ditt barn och er familjs situation. Det är ett samarbete mellan oss i utredningsteamet och er familj och eventuellt skolan. ADHD är en symtomdiagnos, därför är vårt samarbete med er så viktigt. Vårt mål är att hitta den bästa förklaringsmodellen för de svårigheter barnet befinner sig i men också barnets styrkor. Vi utreder för att hitta en helhetsbild där kanske även andra svårigheter blir synliga. Då utreder vi dem, så att vi gör allt på en gång. Det kan tex handla om dyslexi, dyskalkyli, DLD (språkstörning), AST(autism). Vi kommer att leverera en helhetsbild på ert barns situation med en tydlig återkoppling till er i familjen. Ni kommer hit för att få hjälp med de svårigheter ert barn befinner sig i och oavsett om kriterierna räcker för diagnos eller inte behöver vi följa upp och hitta vägar så att ert barn kan må bättre. Vi erbjuder handledning av specialpedagog i skolans elevhälsoteam och med undervisande lärare. Samtalstillfällen erbjuds också av terapeut om det behövs. Vi arbetar med psykoedukation, att lära känna sin diagnos, till ert barn och er i familjen.

Utredning & Behandling För  Barn

 Utifrån denna unika helhet behöver ni inte stå i kö för nästa utredning som eventuellt kan behövas. Vill ni träffa fler i er situation och dela erfarenheter kan även föräldragrupper arrangeras. Blir det aktuellt med medicinering sköter utredningsteamets barnpsykiatriker det. Vårt mål är att ni som familj ska känna er trygga hos oss. 

Behandling av din ADHD

  1. Psykoedukation för att förstå vad ADHD/ADD är och vad det är som gör att du fungerar annorlunda i din vardag. Detta för att hitta redskap och anpassningar för att din vardag ska fungera bättre.
  2. Praktiska och tekniska stöd som ska underlätta för din vardag. Det kan vara hjälpmedel som underlättar för din sömn eller olika appar och listor som hjälper dig till en bättre fungerande vardag.
  3. Läkedmedelsbehandling för att ge dig en bättre funktionsnivå i din vardag eller andra terapeutiska insatser.