Centrum för Nationell Hälsa

Forskning - Hur ser läget ut?

Forskningslandskapet är under ständig förändring och det händer saker hela tiden. Ibland kan det faktiskt vara svårt att hänga med. Forskningen presenterar dagligen nya rön som kan hjälpa oss att lägga fler bitar till pusslet. Nedan presenterar vi några länkar, som vi tycker är viktiga och som vi tror kan bidra till ökad förståelse för hur olika diagnoser kan fungera. 

01.

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har publicerat riktlinjer och rekommendationer för hur sjukvård och socialtjänst ska förhålla sig vid utredning, stöd och vård av adhd och autism. Tidiga insatser och stöd är viktiga för att minska svårigheter och förebygga negativa konsekvenser för individen. Neuropsykiatriska utredningar är viktiga för att ge rätt insatser, men dessa måste vara individuellt anpassade och genomföras av kompetent personal. Utredningar bör utgå från individens styrkor och behov.


Länk till Socialstyrelsens hemsida här

02.

Autism Sverige

Autism Sverige  är en förening som finns i olika distrikt i Sverige. Webbplatsen innehåller tydliga och lättlästa artiklar och fakta om autism. Här finns också igenkännande berättelser, rapporter gällande läget i Sverige för människor med autism, webbutbildningar och tips om läger och olika aktiviteter som Autism Sverige arrangerar.  Gå in och botanisera!


Länk till hemsida här


03.

Autism- och Aspbergerförbundet

Här är också en länk som är spännande att gå in och läsa om man vill veta mer om autism och asperger. Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.


Förbundets medlemmar är personer med egen funktionsnedsättning, närstående och yrkesverksamma inom området


Länk till hemsida här


04.

Karolinska Institutet och AI som verktyg

Tidig diagnos är viktig för att ge optimalt stöd för att  förbättra utvecklingen och livskvaliteten för barn med autism.I studien använder man sig av AI-modellen för att identifiera barn med svårigheter i social kommunikation, kognitiv förmåga och utvecklingsförseningar. Forskarna är noga med att betona att modellen inte ersätter klinisk utredning utan är ett hjälpmedel som behöver provas ut nogsamt innan den kan användas kliniskt. Studien visar att det är möjligt att identifiera individer med autism genom relativt begränsad och lättillgänglig information, vilket kan möjliggöra tidig diagnos och effektiva interventioner.


Länk till artikeln här


05.

Vetenskap och Hälsa

- En podd

Podden “Vetenskap och hälsa” har ett podd-avsnitt där forskare och psykolog Sebastian Lundström, beskriver och berättar om autism. Sebastian använder många  begrepp som kan vara lite svåra men ger också bra exempel som skapar förståelse. Podden finns också i textad version


Länk här

06.

Vetenskap och Hälsa

- En artikel

En artikel från vetenskap och hälsa gällande ett nytt ADHD-test med “finger-tapping”.

Symtomdiagnoser är svåra att bli lika eftersom diagnostisering sker utifrån intervju och symtom. Vi behöver förfinade instrument för att vara homogena och mer rättssäkra vid diagnostisering. Anders Rasmussen, docent i neurofysiologi vid Lunds universitet, förklarar att forskarna valde att använda finger-tapping-testet för att undersöka lillhjärnans roll i motorisk förmåga och tajming. Testet mäter en individs förmåga att utföra snabba och regelbundna rörelser med fingrarna och används ofta för att bedöma motorisk kontroll, koordination och tidsmässig precision.Testet gav ett tydligt resultat där skillnaden mellan ADHD-gruppen och kontrollgruppen var stor. “Studien visar att finger-tapping kan användas som en billig, objektiv och opartisk biomarkör för att komplettera nuvarande diagnostiska metoder”(240111 ÅSA HANSDOTTER - Artikeln är ursprungligen publicerad som nyhet från LU)


Länk här


07.

Funka olika

- En podd

Att ha både autism och adhd gör livet ytterligare  komplicerat. I detta poddavsnitt diskuterar professor i barn och ungdomspsykiatri Sven Bölte, Martina Löwenham förälder och Alexander Skytte vuxen med ADHD och autism. Ett långt podd-avsnitt men enligt mig(Eva) absolut värt att lyssna på!


Länk här

08.

Funka olika

- En podd till...

Funka olika har gjort en hel podd-serie i sju delar som tar bland annat upp symtom och svårigheter för den som har diagnosen ADHD. Här pratas det öppet om livet med ADHD - både ur ett positivt och negativt perspektiv. För den som vill förstå sig själv eller någon annan är det här mycket givande podd. 


Länk här